May 29, 2014

Hot Tomato Soup

cooking food soup tomato dish

I've grown really fond of soup lately, which still amazes me, as I've hated it all my life. Funny how getting older makes you change in so many ways. Anyway, I visited the Sputnik Prose blog the other day and I saw that Lacy, also fond of soup, made a lovely hot recipe despite the summer weather. I immediately knew I had to make a soup, too - preferably my all-time favourite tomato soup that I love making in the summer when tomatoes are fresh and juicy.
| Τελευταία έχω αναπτύξει μια ανεξήγητη αγάπη για τις σούπες και μου φαίνεται περίεργο αφού πάντα τις απεχθανόμουν. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε, χμμ.. Τέλος πάντων, προχθές επισκέφτηκα το blog Sputnik Prose και πρόσεξα ότι η Lacy, η οποία επίσης αγαπάει τις σούπες και το τσάι (άσχετο) ετοίμασε ένα λαχταριστό, καυτό πιάτο, παρά την καλοκαιρινή θερμοκρασία. Αμέσως κατάλαβα ότι κι εγώ έπρεπε να φτιάξω σουπίτσα - κατά προτίμηση την πολυαγαπημένη μου ντοματόσουπα που είναι τέλεια τώρα που οι ντομάτες είναι φρέσκες και ζουμερές.

It only takes a few ingredients, but you can always make your own additions (I always try to be a little creative when it comes to cooking, don't you?). So, you'll need a farely large pot to start with and you're ready to go. Here's what you'll also need (serves 4):
Χρειάζονται λίγα μόνο υλικά, αλλά φυσικά ο καθένας μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλο θέλει (προσωπικά πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική στην κουζίνα, και δεν είμαι η μόνη, σωστά;). Για αρχή χρειάζεστε μια σχετικά μεγάλη κατσαρόλα. Να και τα υπόλοιπα υλικά (δίνει 4 μερίδες):

Ingredients  |Υλικά
  • 10-12 tomatoes, peeled and cut in half  |10-12 ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες στη μέση
  • 1 large onion, cut in half  1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 1 garlic clove  |1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 teaspoon tomato paste  | 1 κουτ. γλ. πελτέ ντομάτας
  • 1 teaspoon ketchup  1 κουτ. γλ. κέτσαπ
  • 1 teaspoon sugar  1 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1/2 red chilli pepper or a few drops of Tabasco  1/2 κόκκινη πιπεριά τσίλι ή λίγο Tabasco 
  • 1 teaspoon balsamic vinegar (optional)  | 1 κουτ. γλ. βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
  • Extra virgin olive oil  | Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • Salt  | Αλάτι
  • Pepper  | Πιπέρι
  • A pinch of sweet paprika  | Μια πρέζα πάπρικα, γλυκειά
  • A pinch of οregano (preferably fresh)  Μια πρέζα ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια)
  • A handful of white rice  | Μια χούφτα άσπρο ρύζι
tomato soup ingredients in the pot
Add all the ingredients, apart from the last two, in the pot and bring to a boil stirring constantly. Then, reduce heat in half and let it simmer with the lid on for about 20 minutes. Make sure there's enough liquid in the pot. If you think it's necessary, you can add some water. After that, your tomatoes will look something like that:
| Bάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα δύο τελευταία, στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό κι αφήνουμε να σιγοβράσει με το καπάκι κλειστό για περίπου 20 λεπτά. Προσέχουμε να υπάρχει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα. Αν είναι απαραίτητο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό. Μετά από αυτό, οι ντομάτες θα φαίνονται κάπως έτσι:

tomato soup cooking
At this point you'll need a hand blender to blend the ingredients into a smooth, creamy soup. If you don't have a hand blender, you could let it cool down a bit and use a regular blender (it just takes some more time and effort). Now is the right time to taste the soup and make any adjustments you want. Then, add the last two ingredients (beware: dry oregano, as opposed to the fresh one might be too strong), put the lid back on and keep simmering for 20 more minutes stirring occasionally. 
| Σ' αυτό το σημείο θα χρειαστούμε ένα ραβδομπλέντερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να επιτύχουμε μια λεία, κρεμώδη σούπα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να περιμένετε μέχρι να κρυώσει ελαφρώς η σούπα και να χρησιμοποιήσετε κανονικό μπλέντερ (απλά θέλει περισσότερο κόπο και χρόνο). Τώρα δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε ό,τι άλλο θέλουμε ή λείπει. Κατόπιν προσθέτουμε τα τελευταία δύο υλικά (προσοχή: η ξηρή ρίγανη, σε αντίθεση με τη φρέσκια είναι πολύ δυνατή), σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

hot smooth creamy tomato soup blender
Ready! You can serve it with a dollop of yoghurt on top and some nachos or fresh bread. Sometimes I also like to add some grained semi-hard cheese on top. Enjoy!
| Έτοιμη! Μπορείτε να τη σερβίρετε με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο και λίγα νάτσος ή φρέσκο ψωμί. Μερικές φορές μου αρέσει να τρίβω και λίγο ημίσκληρο τυρί από πάνω. Καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...