November 14, 2014

Homemade Lavender Shortbread - Μπισκότα Λεβαντας

Homemade lavender shortbread cookies biscuits, σπιτικά μπισκότα λεβάντας
If you read this post about my love for these lavender shortbread cookies, then you'll be not surprised by my obsession on having my cupboard constantly filled with these little babies. I promised myself I would find a way to bake these at home, not being willing to spend my salary on the ready-made ones, and I think I did it!
After some research, trial and error and, of course, improvising as necessary, I am now ready to share with you my most beloved recipe for homemade lavender shortbread (yay!). But I warn you, you'll have to put up with my terrible photos as the weather is not very suitable for lacking-professional-equipment bloggers. Here's what you'll need:

    Yields about 2 dozen | Prep time: 15 min | Waiting time: 30 min | Baking time: 30 min

                        225 gr butter, unsalted and softened in room temperature
                        1/2 cup granulated sugar (well, you can add a pinch or two more if you like)      
                        2 teaspoons dried lavender buds
                        2-3 drops lavender oil (optional, but it intensifies the flavour)
                        Lemon zest (1/2 a lemon will do but you can add some more if you like)
                        1/4 teaspoon salt
                        2 cups all purpose flour

Make sure to grind the sugar and lavender buds together, it brings out all the flavour. Then you just beat the lavender, sugar, lavender oil, lemon zest and butter together at low speed and when smooth, just add the flour and salt and keep beating. When all ingredients are well combined, your dough is ready to be wrapped in cling film and put in the fridge to rest for about 30 minutes. Then roll the dough and cut out your cookies in whatever shape you like; just make sure to be approximately 1/5 cm thick. Bake in preheated 150 degree Celcius oven for about 30 minutes (it might take 25, 28 or 30, it depends - you don't want them to colour on top or to be golden brown). Let cool before transfering to a plate as they come out of the oven really soft and fragile and they might break. Tip: sprinkle some sugar on top of the cookies before baking, it's worth it.

| Αν έχετε διαβάσει αυτό το post για τον έρωτά μου για τα μπισκότα λεβάντας, τότε δεν θα σας κάνει εντύπωση η μανία μου να τα έχω σε μόνιμη βάση στο ντουλάπι μου. Αλλά καθώς το θεωρώ αδιανόητο να ξοδεύω το μισθό μου για μπισκότα του εμπορίου, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να βρω τρόπο να τα φτιάχνω στο σπίτι, πράγμα που μετά από πολλές δοκιμές νομίζω ότι κατάφερα (γες!) Και είμαι καθόλα έτοιμη να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή αυτή, που φυσικά δεν την κατέβασα από το κεφάλι μου, αλλά κατόπιν κοπιαστικής έρευνας και αυτοσχεδιασμού (!) θεωρώ ότι με ικανοποιεί απόλυτα. Ιδού λοιπόν:

Μερίδες: περίπου 25-30 | Προετοιμασία: 15 λεπτά | Αναμονή: 30 λεπτά | Ψήσιμο: 30 λεπτά

             225 γρ. βούτυρο, ανάλατο και σε θερμοκρασία δωματίου
             1/2 κούπα ζάχαρη (καναδυό πρέζες ακόμα δεν βλάπτουν αν τα θέλετε πιο γλυκά!)
             2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα
             2-3 σταγόνες λεβαντέλαιο (προαιρετικό, αλλά κάνει τη διαφορά κι ενισχύει το άρωμα) 
             Ξύσμα λεμονιού (1/2 λεμόνι μου αρκεί αλλά αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, ξύστε το όλο!)
             1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
             2 κούπες αλεύρι

Αρχικά χτυπάω στο γουδί τη λεβάντα με τη ζάχαρη. Έτσι αναδεικνύεται το άρωμα κι έχω καλύτερη ένωση των υλικών. Έπειτα χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα τη ζάχαρη, τη λεβάντα, το ξύσμα λεμονιού, το λεβαντέλαιο και το βούτυρο μέχρι να έχω ένα απαλό μείγμα και προσθέτω το αλεύρι με το αλάτι χτυπώντας κι άλλο μέχρι να αποκτήσω μια ζύμη ενοποιημένη, χωρίς σβώλους. Ύστερα μαζεύω τη ζύμη, την ανοίγω ελαφρώς με τα χέρια μου σε σχήμα δίσκου, την τυλίγω σε μεμβράνη και την αφήνω 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150 βαθμούς κι ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Κόβω τα μπισκότα με κουπ πατ και ψήνω για 25-30 λεπτά, προσοχή, απλώνουν (δεν θέλω να πάρουν χρώμα, κι όταν βγουν είναι μαλακά - θυμίζουν κουραμπιέ - οπότε τα αφήνω να κρυώσουν πριν τα μεταφέρω σε πιατέλα). Tip: έχω ανακαλύψει ότι αν πασπαλίσω τα μπισκότα με ζάχαρη πριν το ψήσιμο, το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.

Ingredients | Υλικά

Lavender sugar | Η ζάχαρη με τη λεβάντα
The dough is ready for the fridge | Η ζύμη είναι έτοιμη για το ψυγείο

4 comments:

  1. Μμμ μου άνοιξες την όρεξη ^^

    ReplyDelete
  2. Χιχιχι σ'ευχαριστώ πολύ Nazh μου!!

    ReplyDelete
  3. OOooo these sound interesting, they'd make a great gift for my grandma. Thanks for sharing!


    nimblenote.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. I'm so glad you like them! Thanks for stopping by! ;)

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...