Are you familiar with this situation when you want to make something delicious and gooood looking without spending too much time in the kitchen, but looking like you've really put some effort to it? And all the better if you only have to use 5 ingredients or less, right? I personally like having a couple of passepartout ingredients in the kitchen, just in case. So yesterday I was in a bring-me-some-summer-flavour-in-the-middle-of-winter mood. All it took me was 5 ingredients:
150 gr dried coconut
300 gr sweetened condensed milk
100 gr milk chocolate
100gr hazelnut praline chocolate
100 gr white chocolate
..........................................................................................
Σου θυμίζει τίποτα η κατάσταση εκείνη κατά την οποία θέλεις να φτιάξεις κάτι νόστιμο και πολύυυυ όμορφο χωρίς να ξοδέψεις πολύ χρόνο στην κουζίνα, αλλά να φαίνεται σαν να έκανες σπουδαία προσπάθεια; Ακόμη καλύτερα αν χρειαστείς 5 συστατικά ή και λιγότερα, σωστά; Προσωπικά πάντα κρατάω μερικά υλικά-πασπαρτού στην κουζίνα για κάθε ενδεχόμενο. Χθες, λοιπόν, ήμουν σε μια διάθεση του τύπου φέρτε-μου-καλοκαιρινό-άρωμα-στη-μέση-του-χειμώνα. Χρειάστηκα μόνο 5 συστατικά:
150 γρ αποξηραμένη καρύδα
300 γρ ζαχαρούχο γάλα
100 γρ σοκολάτα γάλακτος
100 γρ σοκολάτα πραλίνα
100 γρ λευκή σοκολάτα
In a bowl, mix the dried coconut with the sweetened condensed milk. It's better not to do this all at once, as results may vary according to climate or product brand. You should end up with a thickish, sticky, yet moldable mixture.
..........................................................................................
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε την αποξηραμένη καρύδα με το ζαχαρούχο γάλα. Καλύτερα να μην το κάνεις μια κι έξω, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κλίμα ή την εταιρία των προϊόντων. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό, κολλώδες, αλλά να πλάθεται εύκολα.
Usually condensed milk cans contain approximately 400 gr. You won't need all of it, that's why I write 300 gr in the recipe. As I said, you'll use as much as you need to reach the desired result.
..........................................................................................
Συνήθως τα κουτάκια του ζαχαρούχου περιέχουν περίπου 400 γρ. Δεν θα το χρειαστείς όλο, γι'αυτό γράφω 300 γρ στη συνταγή. Όπως είπα, θα χρησιμοποιήσεις τόσο όσο χρειάζεσαι για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
At this point, I like putting the bowl in the fridge for 20-30 minutes, just to make the mixture firmer and easier to mold. After that, it's play-time! Create round bites, approximately the size of a small bouncing ball and place on baking paper. Of course you choose the size, I just like making my chocolate candies taking 2 bites to eat. This size gives 20-22 candies.
..........................................................................................
Σ' αυτό το σημείο, μ' αρέσει να βάζω το μπολ στο ψυγείο για 20-30 λεπτά, απλά για δέσει το μείγμα και να πλάθεται πιο εύκολα. Μετά είναι ώρα για παιχνίδι! Πλάσε στρόγγυλες μπουκίτσες, περίπου στο μέγεθος από ένα τρελομπαλάκι (πού τα θυμήθηκα;;!) και τοποθέτησέ τις σε λαδόκολλα. Φυσικά εσύ επιλέγεις το μέγεθος, απλά θέλω τα σοκολατάκια μου να χρειάζονται 2 μπουκιές για να φαγωθούν. Αυτό το μέγεθος δίνει περίπου 20-22 σοκολατάκια.
Now, it is really helpful if you put your candies in the freezer for a while. It speeds up the process by forcing the chocolate to dry on the candies really fast once you dip them in it, trust me! While they're freezing, put milk and hazelnut chocolate in a bowl and melt together. I prefer using the microwave oven but for less than 30 seconds. This way, the chocolate is only half-melted and I stir it until I get an even, smooth mixture. By doing this, the chocolate's temperature is low and its consistency is somewhat thick (still running, but thick enough for my candies to contain a thicker layer of chocolate than they would normally do). Mind that depending on the consistency and, again, the brand, you might need more than 100 gr of each chocolate, so it would be best to have some back-ups just in case.
..........................................................................................
Τώρα, βοηθάει πολύ αν βάλεις τα μπαλάκια στην κατάψυξη για λίγο. Επιταχύνεται έτσι η διαδικασία, αφού η σοκολάτα αναγκάζεται να στεγνώσει πιο γρήγορα μόλις έρθει σε επαφή με τα μπαλάκια, πίστεψέ με! Ενώ παγώνουν, βάλε τα δύο είδη σοκολάτας (γάλακτος και πραλίνα) σ' ένα μπολάκι να λιώσουν μαζί. Προτιμώ να τις βάζω στα μικροκύματα για λιγότερο από μισό λεπτό. Μ' αυτόν τον τρόπο, η σοκολάτα βγαίνει μισολιωμένη κι ανακατεύω μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να είναι λείο κι ομοιόμορφο. Έτσι διατηρείται η σοκολάτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία και η υφή της είναι κάπως πιο πυκνή, οπότε τα σοκολατάκια συγκρατούν περισσότερη ποσότητα σοκολάτας. Έχε υπόψη ότι αναλόγως την υφή και την εταιρία, μπορεί να χρειαστείς λίγο περισσότερο από 100 γρ από την κάθε σοκολάτα, οπότε θα ήταν καλύτερο να έχεις λίγο απόθεμα για κάθε ενδεχόμενο.
Take the candies out of the freezer and dip, one by one, in the melted chocolate. Use a fork or a teaspoon (I prefer the latter) to roll the candy in the chocolate and then take it off carefully and gently tap to get rid of the excess chocolate. Place on baking paper.
..........................................................................................
Βγάλε τα μπαλάκια από την κατάψυξη και βούτα τα, ένα-ένα, στη λιωμένη σοκολάτα. Χρησιμοποίησε ένα πιρούνι ή κουταλάκι του γλυκού (εγώ προτιμώ το τελευταίο) για να γυρίζεις τα σοκολατάκια στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Βγάλτα προσεκτικά, τινάζοντας απαλά την περίσσεια σοκολάτα και βάλτα σε λαδόκολλα.
You don't have to wait for the candies to dry to decorate them, just wait for about 5-10 minutes and then melt the white chocolate. Use a fork to create designs on top of your candies.
..........................................................................................
Δε χρειάζεται να περιμένεις να στεγνώσουν τα σοκολατάκια για να τα διακοσμήσεις, απλά περίμενε 5-10 λεπτά και μετά λιώσε τη λευκή σοκολάτα. Χρησιμοποίησε ένα πιρούνι για τα σχέδια.
Like this! ;) Κάπως έτσι! ;) |
Ready! Let them dry for more than 6 hours, overnight is even better. Don't put them in the fridge, they'll get white patches.
And now a few tips: Hazelnut chocolate is softer in texture, which means that the candies won't be crunchy. To avoid this, you can skip the hazelnut chocolate and use dark chocolate instead, combined with milk chocolate or by itself, if you like less sweet flavours. Of course, you can use just milk chocolate, or white - anything you like actually. If you do like hazelnut chocolate like me, but you still want your candies crunchy, you can dip them in melted hazelnut chocolate first, and once they dry a bit you can dip them in plain milk chocolate. This way you'll have two layers of chocolate, full flavour and all that crunciness.
..........................................................................................
Έτοιμα! Άφησέ τα να στεγνώσουν για πάνω από 6 ώρες, ακόμα κι όλη νύχτα καλύτερα. Μην τα βάλεις στο ψυγείο, θα ασπρίσουν.
Και τώρα μερικά tips: Η σοκολάτα πραλίνα είναι μαλακή στην υφή, που σημαίνει ότι τα σοκολατάκια δεν θα είναι τραγανά. Για να το αποφύγεις αυτό, μπορείς να παραλείψεις αυτή τη σοκολάτα και να χρησιμοποιήσεις υγείας, είτε σε συνδυασμό με γάλακτος είτε μόνη της αν προτιμάς τις λιγότερο γλυκές γεύσεις. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο σοκολάτα γάλακτος, ή λευκή, ή ό,τι σου αρέσει. Αν σου αρέσει η πραλίνα όπως εμένα, αλλά θέλεις τα σοκολατάκια σου να είναι τραγανά, μπορείς να τα καλύψεις πρώτα μόνο με λιωμένη σοκολάτα πραλίνα, κι όταν στεγνώσουν ελαφρά να τα καλύψεις μόνο με γάλακτος, Έτσι θα έχεις 2 στρώσεις σοκολάτας και πολύ πλούσια και τραγανά σοκολατάκια.
Would you try making these chocolate candies?
..........................................................................................
Θα έφτιαχνες αυτά τα σοκολατάκια;
No comments:
Post a Comment