January 3, 2014

Glam up your salad

Salads are good. Salads are healthy. Salads at home are boring. It's a fact. How many times have you ordered a salad and it was so yummy that you felt like eating it all by yourself? And how many times did you make a salad at home trying hard to eat even a descent amount without success? I, for one, have experienced this too many times.
But do not despair my fellow I-must-eat-my-salad friends. All it takes is a bit of imagination and a couple of ingredients. After that, you'll be more than happy to eat healthy stuff. Plus, you'll get some more fans of your cooking skills, as your easy, quick and delicious salads will be appealing both to the eye and the palate.

Here's what you'll need for a large bowl (if you want to make a smaller portion just use half the quantities):

Green veggies
  • Mix some lettuce, rocket, lollo rosso etc. Anything would be fine, even just lettuce. Just remember to wash your vegetables thoroughly before consuming.

Seeds and Nuts
  • Walnuts
  • Cashews
  • Raisins
  • Black sesame
  • Pomegranate seeds
You may add all or some of the above, or anything else you like. The quantity is up to your taste. I personally use 2 -3 pinches of each. Use your imagination!

Vinaigrette sauce
  • Extra virgin olive oil: 5 - 6 tablespoons 
  • Balsamic Vinegar with Honey:  2 - 2.5 tablespoons (if you don't have any, just use regular balsamic vinegar and add half a teaspoon of honey)
  • Mustard: 0.5 teaspoon
  • Orange juice: 1 tablespoon
  • Salt
  • Pepper
Mix all the ingredients for the vinaigrette sauce in a bowl. Since some of them can't be easily blended, I like using a coffee mixer. The sauce should be smooth and creamy. Taste before using, it's ok if it's a bit intense, it's all that gives taste to your salad.

Place the leaves in a large bowl and add the seeds and the nuts. Just before serving, pour the sauce on top and you're ready. Enjoy!
.....................................................................................
Οι σαλάτες είναι καλές. Οι σαλάτες είναι υγιεινές. Οι σαλάτες στο σπίτι είναι βαρετές. Είναι γεγονός. Πόσες φορές έχεις παραγγείλει σαλάτα και ήταν τόσο νόστιμη που ήθελες να τη φας μόνη σου; Και πόσες φορές έκανες σαλάτα στο σπίτι προσπαθώντας να καταναλώσεις μια αξιοπρεπή ποσότητα χωρίς επιτυχία;

Τουλάχιστον εγώ το 'χω ζήσει πολλές φορές.

Όμως μην απελπίζεσαι φίλη μου! Χρειάζεται μόνο φαντασία και λίγα υλικά . Μετά, θα είσαι πανευτυχής να τρως όλα αυτά τα υγιεινά πράγματα. Επιπλέον, θα αποκτήσεις και θαυμαστές των μαγειρικών σου ικανοτήτων, αφού οι εύκολες, γρήγορες και νόστιμες σαλάτες σου θα είναι ελκυστικές στο μάτι αλλά και στον ουρανίσκο.

Να τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο μπολ (αν θέλεις να ετοιμάσεις μικρότερη μερίδα χρησιμοποίησε τα μισά υλικά):

Πράσινα λαχανικά
  • Ανακάτεψε μαρούλι, ρόκα, λόλο ρόσο κτλ. Οτιδήποτε είναι εντάξει, ακόμη και σκέτο μαρούλι. Μόνο θυμήσου να πλύνεις καλά τα λαχανικά πριν τα καταναλώσεις.

Καρποί και σπόροι
  • Καρύδια
  • Κάσιους
  • Σταφίδες
  • Μαύρο σουσάμι
  • Σπόρια ροδιού
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα ή μερικά από τα παραπάνω, ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει. Η ποσότητα εξαρτάται από σένα. Προσωπικά βάζω 2 -3 τσιμπιές απ' το καθένα. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου!

Βινεγκρέτ
  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: 5 - 6 κουτ. σούπας
  • Βαλσαμικό Ξύδι με μέλι: 2 - 2.5 κουτ. σούπας (αν δεν έχεις ξύδι με μέλι, χρησιμοποίησε σκέτο βαλσαμικό και πρόσθεσε μισό κουτ. γλυκού μέλι)
  • Μουστάρδα: 0.5 κουτ. γλυκού
  • Χυμός πορτοκαλιού: 1 κουτ. σούπας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Ανακάτεψε τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπολ. Επειδή ορισμένα από αυτά δε διαλύονται εύκολα, χρησιμοποιώ ένα μιξεράκι του καφέ. Η σως πρέπει να είναι λεία και βελούδινη. Δοκίμασε πριν τη χρησιμοποιήσεις. Δεν πειράζει αν είναι κάπως δυνατή, εξάλλου αυτή θα δώσει γεύση στη σαλάτα.

Βάλε τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ και πρόσθεσε τους καρπούς και τους σπόρους. Λίγο πρν το σερβίρισμα, ρίξε από πάνω τη σως και είσαι έτοιμη. Καλή απόλαυση!

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...