December 9, 2013

Comfort soup

Comfort food for evah!
All-time classic!
It's pretty cold outside and I can't think of anything better and more comforting than the classic kreatosoupa (meat soup). I remember my mum cooking this and all our cοlds magically erased. Of course many of you should have warm memories of this delicious dish early in the morning after a long night of partying, drinking and dancing like mad! It's super easy and, believe me, absolutely rewarding.
Here's what you'll need for the making:

Ingredients
1/2 kg beef cut in squares (approx. 5x5 cm.)
1 large onion (for the preparation)
3 small-medium potatoes
3 small-medium carrots
1 large celery (root, stems, leaves)
1 small-medium onion
Extra Virgin Olive oil
Salt
Pepper
1 1/2 teaspoon mild mustard
A few drops of tabasco sauce (optional)
1 lemon

Procedure
Let's get rid of some toxins first: Let the beef boil in high heat for about 7-10 min, then strain and rinse with warm water.

Peel the large onion and cut it in half. Put onion and beef in a pressure cooker, add some salt and pepper (just a little bit, a small pinch for the taste) and  1.2-1.5 litres of water (that's about 4-5 cups). Let the cooker do its usual business for about 40-45 min. (after you've lowered the heat). 

In the meantime, wash, peel and cut the veggies. Cut the carrots in thickish slices, about 1.5 cm., the potatoes in squares (approx. 2.5 cm) and slice the onion in fine, thin slices. Peel the celery root and chop it in thin slices, too. You could also cut it in squares instead, whatever suits you. Finely chop 3-4 celery stems (you should peel off some of its hard fibres first) and do the same with the leaves - a handful should be enough. 

Once the beef "stock" is ready, take it out of the pressure cooker, as you will need it. Of course you can use a seperate kettle, but the pressure cooker is much quicker. Remember to take off the onion: this can be a bit tricky, as the onion will come apart (!) - you can always use a strainer.Put onion, carrots, potatoes, celery root and stems in the cooker, add some olive oil (5-6 tablespoons), salt, pepper and mustard and stir constantly over high heat for about 2-3 min. Add a few drops of tabasco sauce if you want; add the beef and stock, try it for taste, and cook for about 12-15 min. If you don't want to use the pressure cooker, you should double the time. 

Once it's done, sprinkle the celery leaves on top, stir well and taste. Serve in bowls or as suits you and squeeze some lemon before you serve. If you're not confident about the quantity, serve without lemon and let others add as much as they like. It goes wonderfully with fresh baked bread or/and a dollop of yoghurt served on top! 

Serves 4.
Bon appetit!

P.S: I usually prepare a stock three or four times the quantity and store in the freezer in 3 or 4 parts. This way I can skip the first step and have my soup ready in 15 minutes at a time. Please note that all depends on the quality of the ingredients, the cooker and your taste. Feel free to experiment and add or remove according to your taste. That of course goes for the amount of water, oil and seasoning as well.

Tell me if you like it! What's your favourite comfort food?
Έχει αρκετό κρύο έξω και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο και πιο μαλακτικό από την κλασική κρεατόσουπα. Θυμάμαι τη μαμά μου να την μαγειρεύει και όλα μας τα κρυολογήματα να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο. Φυσικά, πολλοί από εσάς θα έχετε ζεστές αναμνήσεις από αυτό το νόστιμο πιάτο, νωρίς το πρωί μετά από μια μακρυά νύχτα με πάρτι, ποτό και χορό! Είναι εξαιρετικά εύκολη και πιστέψτε με είναι μεγάλη η ανταμοιβή. Να τι θα χρειαστείτε για την παρασκευή:

Συστατικά
1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε τετράγωνα (περίπου 5x5 εκ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι (για την προετοιμασία)
3 μικρές-μεσαίες πατάτες
3 μικρά-μεσαία καρότα
1 μεγάλο σέλινο (ρίζα, μίσχους, φύλλα)
1 κρεμμύδι μέτριο
Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ήπια
Λίγες σταγόνες σάλτσα ταμπάσκο (προαιρετικά)
1 λεμόνι

Διαδικασία
Ας απαλλαγούμε από τις τοξίνες πρώτα: Αφήστε το κρέας να βράσει σε δυνατή φωτιά για περίπου 7-10 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ξεφλουδίστε το μεγάλο κρεμμύδι και κόψτε το στη μέση. Βάλτε το κρεμμύδι και το κρέας σε μια χύτρα ταχύτητας, προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι (λίγο, μια μικρή πρέζα για τη γεύση) και 1,2-1,5 λίτρα νερό (περίπου 4-5 φλιτζάνια). Αφήστε τη χύτρα να κάνει τη δουλειά της για περίπου 40-45 λεπτά (αφού έχετε χαμηλώσει τη θερμοκρασία).

Εν τω μεταξύ, πλύντε, ξεφλουδίστε και κόψτε τα λαχανικά. Κόψτε τα καρότα σε ροδέλες (περίπου 1,5 εκ.), τις πατάτες σε κύβους (περίπου 2,5 εκ.) και κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές, λεπτές φέτες. Ξεφλουδίστε τη σελινόριζα και κόψτε την σε πολύ λεπτές φέτες. Θα μπορούσατε επίσης να την κόψετε σε κύβους αν προτιμάτε. Ψιλοκόψτε 3-4 μίσχους σέλινου (καλό θα είναι να αφαιρέσετε τις σκληρές ίνες πρώτα) και κάντε το ίδιο και με τα φύλλα - μια χούφτα είναι αρκετή.

Μόλις το κρέας κι ο «ζωμός» του είναι έτοιμα, το βγάζετε από τη χύτρα ταχύτητας, την οποία θα ξαναχρησιμοποιήσετε. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο σκεύος, αλλά η χύτρα ταχύτητας είναι πολύ γρηγορότερη. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε το κρεμμύδι: μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αφού το κρεμμύδι θα έχει διαλυθεί - μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι Βάλτε τα καρότα, τις πατάτες, τη σελινόριζα και τους μίσχους στη χύτρα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο (5-6 κουταλιές της σούπας), το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Προσθέστε μερικές σταγόνες ταμπάσκο αν θέλετε. Προσθέστε και το κρέας με το ζωμό του, δοκιμάσετε να δείτε αν χρειάζεται κάτι, και μαγειρεύετε για περίπου 12-15 λεπτά. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη χύτρα ταχύτητας, θα πρέπει να διπλασιάσετε το χρόνο.

Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίστε με τα φύλλα σέλινου, ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε. Σερβίρετε σε πιάτο, μπολ ή όπως σας αρέσει και στύψτε λίγο λεμόνι πριν σερβίρετε. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποσότητα, αφήστε τους άλλους να προσθέσετε όσο θέλουν στο πιάτο τους. Ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο ​​ζυμωτό ψωμί ή/και με μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω!

Δίνει 4 μερίδες.
Bon appetit!

Y.Γ.: Προσωπικά συνηθίζω να ετοιμάζω τριπλή ή τετραπλή δόση του "ζωμού" και να τον αποθηκεύω στην κατάψυξη χωρισμένο σε 3 ή 4 μέρη. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να παραλείπω το πρώτο βήμα και να έχω τη σούπα μου έτοιμη σε 15 λεπτά κάθε φορά. Παρακαλώ σημειώστε ότι όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των συστατικών, την κουζίνα και το γούστο σας. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ανάλογα με το γούστο σας. Αυτό φυσικά ισχύει και για την ποσότητα του νερού, του ελαιόλαδου αλλά και των καρυκευμάτων.

Πείτε μου αν σας αρέσει! Ποιο είναι το αγαπημένο σας comfort food;

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...